;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Kompletan vodič za najbolji izbor dvorišnih pločica

27. 04. 2021.

Kompletan vodič za najbolji izbor dvorišnih pločica

Lepo vreme nas mami da što više vremena provodimo napolju. Bez obzira da li volite da pijete kafu kraj bazena, čitate knjigu na terasi ili kuvate večeru u kuhinji na otvorenom, zaslužujete stabilan pod na koji možete stati. Izbor pločica za vaše dvorište ili terasu može biti veoma težak. Sve zavisi od stila koji volite, budžeta koji imate, prostora na kojem ćete koristiti spoljne pločice, pa čak i od stvari koje su van vaše kontrole, poput vremenskih uslova.

Najvažnije karakteristike koje biste trebali tražiti kod spoljnih pločica su: izdržljivost, što manje upijanje vode i neklizajuća površina. Cena, kvalitet i odnos između njih je takođe od velike važnosti. Međutim, još jedna važna stvar koja se odnosi na izbor najboljih pločica na otvorenom je sposobnost donošenja odluke na osnovu informacija. Morate znati koje su različite vrste pločica dostupne na tržištu i koje su njihove glavne karakteristike, kako biste mogli da odlučite koje od njih ispunjavaju sve ili većinu vaših kriterijuma. Stoga ćemo vam danas ukratko predstaviti neke od najpopularnijih spoljnih pločica i pokušati da vam olakšamo da donesete najbolju odluku.

 

 

Popularne vrste spoljnih pločica

 

Keramičke pločice

Nisu sve keramičke pločice napravljene na isti način. Neke vrste su slabije ili jače od drugih. Tradicionalne keramičke podne pločice mogu biti prihvatljiv izbor za otvorene terase, pod uslovom da nose PEI ocenu koja ukazuje na dovoljnu čvrstoću. Uopšteno govoreći, keramičke pločice su najprikladnije za terase. Ako odaberete ovu vrstu pločica, uverite se da je podna pločica dovoljno čvrsta za upotrebu u dvorištu jer keramičke pločice koje se prodaju kao zidne obično nisu dovoljno čvrste za pod ili terasu. Troškovi materijala se veoma razlikuju, mada imaju tendenciju da budu jeftinije od porcelanskih.

Porcelanske pločice

Porcelanska pločica je dobar izbor za spoljašnu upotrebu. Sobna porcelanska pločica često ima sjajnu površinu, koja će postati vrlo klizava ako se skvasi. Umesto toga, gledajte da pločica ima teksturnu površinu. Upijaju vrlo malo vlage, što znači da ih je zaista lako održavati, jer mrlje ne ulaze u telo pločice, za razliku od prirodnog kamena. Zbog visoke temperature koja se koristi za njihovu proizvodnju, porcelanske pločice su gušće i čvršće od keramičkih pločica, pa čak i od nekih kamena. Takođe su otporni na toplotu i hladnoću i mogu podneti prilično niske temperature.

Granitne pločice

Granitne pločice su najtvrđe pločice od prirodnog kamena i jedne od najboljih opcija za spoljašnje pločice, ako tražite izgled prirodnog kamena. Izuzetno izdržljive, vodootporane, otporne na bakterije i ogrebotine. Granitne pločice pogodne su za područja koja se često koriste, jer kamen neće pucati, a lako se čisti i održava. Njegova osnovna boja je siva, međutim možete je naći u različitim nijansama, od blede do tamne, pa čak možete naići i na ružičasti i crni granit. Među najskupljim pločicama na tržištu.

 

 

 

 Mermerne plocice

Mermer je jedan od najpopularnijih kamena koji se koristi za podove u zatvorenom prostoru, a takođe može biti zanimljivo rešenje za spoljašnje pločice. Ovaj kamen je oduvek bio simbol luksuza i prilično je skup u poređenju sa drugim prirodnim kamenjem. Klonite se poliranih pločica, jer polirano kamenje, posebno mermer, je vrlo klizavo i nije pogodno za spoljašnju upotrebu. Trebalo bi da se odlučite za mermer sa peskom. Kvalitetne mermerne pločice će biti odličan dodatak za bilo koju spoljnu izgradnju - od bazena do spoljnog tuša i kuhinje. Odabir odgovarajućeg izgleda i stila za željeni životni prostor na otvorenom i održavanje pravilne nege mermera pružiće vam godine uživanja.

Betonske plocice

Beton je povoljno rešenje za one koji vole izgled prirodnog kamenja, ali trenutno ga ne mogu priuštiti. Tokom proizvodnje betonske pločice se mogu izrađivati u različitim oblicima pomoću kalupa. Napravljene su od mešavine cementa, peska, pigmenata za bojenje i minerala u prahu koji se sipaju u kalup i kompresuju sa oko jedne tone pritiska da bi se dobio čvrst proizvod. Betonske pločice mogu se čak napraviti da podsećaju na drvene pločice. Izdržljive su i mogu da podnesu oštre vremenske uslove i gust pešački saobraćaj.

Travertin pločica

Travertin je specifična vrsta krečnjaka koja se sastoji uglavnom od kalcita. Ima teksturu i sastav sličan običnom krečnjaku, ali je malo mekši i lomljiviji. Čak i uz pravilan tretman, takođe su skloni pucanju u vrlo hladnim oblastima. Zahvaljujući suptilnim smeđkastim  kremastim bojama, travertin se lako podudara sa skoro svim ukrasima na otvorenom. Prirodna površina kamena je neravna i prekrivena malim jamama što ga čini neklizavim. Odličan za vlažne prostore kao što je bazen, a takođe je dobar za pokrivanje stepenica, terasa ili bilo kog drugog prostora za šetnju. Jedna od njegovih neverovatnih osobina je ta što ostaje hladan i po prilično vrućem vremenu i prilično je prijatno hodanje bosim nogama.

 

 

 

Krečnjacke pločice

Krečnjak je mekani kamen, lako se može ogrebati. Takođe su skloni pucanju tokom hladnih zima. Veoma je pogodan za mesta sa vrućim vremenom, jer kamene pločice odbijaju sunce i održavaju hladnoću čak i kada je napolju toplo . Polirane pločice od krečnjaka mogu postati klizave kada su mokre, ali postoje verzije protiv klizanja na palubama u blizini bazena i terasa koje nisu pokrivene. Jedan od omiljenih građevinskih materijala od davnina, jer se lako seče i oblikuje. Krečnjak dolazi u raznim nijansama sive, žutosmeđe, smeđe i crvene boje i simbolizuje rustikalnu atmosferu koju stvara bez obzira da li se koristi u zatvorenom ili na otvorenom. Pločice sa krečnjakom lako se čiste i održavaju.

Škriljevac

Škriljevac je možda mekši od granita i mermera, ali je i dalje dovoljno čvrst da odgovara bilo kojoj terasi  ili dvorištu. Za razliku od ostalih pločica od prirodnog kamena, pločice škriljevca nikada nisu identične. Njihove boje i teksture se razlikuju, imaju zemljane nijanse poput sive, zelene, smeđe, žutosmeđe i narandžaste. Ovaj kamen često se koristi na otvorenom zbog neujednačene površine otporne na klizanje i otpornosti na vodu. Dobro podnosi vlažne uslove pa se koristi kao zidne i podne pločice za spoljne tuševe. Kada postavljate pločice, treba da uzmete u obzir da se mogu razlikovati u debljini, tako da površina koju oni formiraju možda neće biti ujednačena.

 

Spoljašnje pločice su posebno formulisane da izdrže mraz, termički udar, habanje i trajnost. One takođe moraju da se usklade sa određenim standardima za proklizavanje, moraju biti izdržljivije  od unutrašnjih. Pločice koje se koriste napolje trebale bi biti deblje od unutrašnjih. Deblje pločice imaju manje šanse da se polome, čak i ako se preko njih voze bicikli ili kolica. Važan je i materijal koji ste odabrali. Porcelan je odličan izbor za spoljne pločice zbog svoje neporozne prirode. Takođe se preporučuje prirodni kamen, uključujući mermer i kaldrmu. U umerenoj klimi možete koristiti krečnjak ili travertin, ali oni nisu dobri za mesta sa hladnim zimama.

 

Nudimo širok izbor pločica koje se sastoje od različitih dizajna, boja i stilova koji su pogodni za bilo koje spoljašnje okruženje.  Ako želite da dodate prekrasne pločice za svoje stepenice na terasi, bazenu ili dvorištu naša kolekcija pločica (link za plocice za napolje) je savršena stvar za vas!