;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Održavanje keramičkih pločica

24. 07. 2020.

Kako da održavate i čistite keramičke pločice

Keramičke pločice su izuzetno popularne u većini domova. Ugrađuju se kako bi se zaštitile površine, iz estetskih razloga ili se jednostavno želi lakše održavanje prostora. Mogu se razlikovati po vrsti, veličini, stilu, boji, ceni ili po lakoći njihovog čišćenja.

Da li se upotrebljavaju za oblaganje podova, zidova, za unutrašnje ili spoljašnje površine, keramičke pločice se lako mogu održavati ukoliko sledite neke osnovne procese za njihovo očuvanje.

Prvo čišćenje keramičkih pločica trebalo bi bude odmah nakon postavljanja fug mase – površina fugne se izglača, a višak maltera se uklanja vlažnom krpom. Ukoliko želite temeljno čišćenje, to možete uraditi mešavinom rastvarača za čišćenje I tople vode. Pritom morate se pridržavati uputstva koje je propisano uglavnom na samoj ambalaži sredstva za čišćenje.

Za svakodnevno održavanje možete brisati pločice sa vodom I da ih sušite sa suvom krpom ili sunđerom I tako možete izbeći ukorenjenu I slojevitu prljavštinu, buđ I kamenac koji se skupljaju po površinama.

Kada primetite da su fuge počele da tamne, možete da napravite rastvor za čišćenje od ¼ šoljice nekog blažeg deterdženta I 10 litara vode, potom uzmete sunđer, natopite ga u rastvor I očistite područja koja su obuhvaćena prljavštinom. Kada ih očistite, isperite vodom. Za jaču prljavštinu koju blagi deterdženti ne mogu da očiste, možete napraviti rastvor izbeljivača od hlora I vode kako biste u potpunosti uklonili prljavštinu I gledajte da vam je prozor u prostoriji u kojoj čistite otvoren a na ruke prilikom čišćenja obavezno stavite gumene rukavice.

Za čišćenje keramičkih pločica nemojte upotrebljavati gruba abrazivna sredstva (sona kiselina, varikina...) jer ona mogu oštetiti površinu pločice. Osim ako je na ambalaži naznačeno da su namenjena održavanju površina keramičkih pločica.

Ukoliko se ne pridržavate preporuka i saveta za ugradnju i održavanje keramičkih pločica, snosite odgovornost ukoliko dođe do oštećenja zbog nepridržavanja.

Proizvode za čišćenje i održavanje kupatila koje imamo u ponudi možete naći OVDE.

Image source: https://www.freepik.com


 

Uradi sam