;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Kako odabrati pravi lavabo za vaše kupatilo?

30. 03. 2021.

Kako odabrati pravi lavabo za vaše kupatilo?

Kupatilski lavaboi se nude u raznim varijantama od jednostavnih, funkcionalnih do kompletiranih sastava sa integrisanim ormarima i pultovima. Kada je reč o oblicima postoje različiti kao što su okrugli, kvadratni, elipsasti ili pravougaoni, a veličina se može  svrstati u tri kategorije: mali, sredji i veliki.  Bez obzira da li jednostavno menjate lavabo ili u potpunosti obnavljate kupatilo, ovaj vodič će vam pomoći da odaberete najbolji lavabo za kupatilo.

 

 

Šta moram znati pre kupovine?

 

Pre nego što donesete konačnu odluku o kupovini, razmotrite sledeće tačke. Možda u ovom tekstu  postoji nešto na šta niste pomislili, a što bi vam moglo pomoći da donesete pravi izbor (i izbegnete pogrešan).

Nega - Neka sredstva za čišćenje kupatila ili supstance koje se obično nalaze u kupatilu možda nisu kompatibilne sa svim materijalima za lavaboe. Nemojte samo pretpostavljati da možete koristiti bilo koju vrstu hemijskog sredstva za čišćenje. Metali, drvo i kamen mogu biti osetljiviji na ove materije. Unapred saznajte zahteve za negu određene vrste lavaboa.

Razmislite šta se nalazi iznad lavaboa - Lavaboi  od stakla ili mekog drveta mogu biti oštećeni ako nešto padne sa ormarića ili sa polica koje se nalaze iznad.

Koliko je veliko vaše kupatilo -  Proverite tačne dimenzije novog lavaboa.  Da li će se vaš novi lavabo uklopiti u postojeći prorez ili prostor?

Slavina - Slavine se prave u svim oblicima i stilovima. Ne stavljajte malu slavinu na veliki lavabo ili obrnuto. Proverite da li lavabo i slavina imaju odgovarajuće otvore, obično su u sredini i da li su kompatibilni.

Vrste lavaboa

 

U zavisnosti od toga želite li minimalan, moderan izgled ili nešto malo jedinstvenije, postoji mnogo opcija koje možete izabrati. Tri najčešća tipa lavaboa su:

Konzolni lavabo - Lavaboi koji su pričvršćeni na zid i lepo izgledaju u manjim kupatilima, omogućavajući upotrebljiv prostor ispod lavaboa. Budući da ne dodiruju pod, stvaraju iluziju većeg prostora u vašem kupatilu i pomažu da ga učinite manje pretrpanim. Neki zidni lavaboi imaju ukrasni poklopac koji se postavlja preko vodovodne i odvodne cevi. Na zid su zakačeni pomoću šrafova. Postoje  zidni, sa polustubom i sa stubom.

 

 

Konzolni lavaboi sa postoljem -  Lavabo pričvršćen na zid, ali leži na postolju koji ga podržava odozdo. Ovo je još jedna vrsta lavaboa koja je dobra ideja za male prostore.

 

 

Ugradni lavaboi - Lavaboi koji se ugrađuju u ormarić. 

 

 

Mogu da budu:

  • podgradni (montirani su ispod ploče ili ormarića). Dostupni su u svim oblicima, veličinama, završnih obloga i dizajna. Pružaju idealno rešenje za uštedu prostora, sa fiokama ili ormarićem ispod, što takođe skriva cevovode.
  • nadgradni (samostojeći lavaboi koji stoje na vrhu ploče ili ormarića). Dostupni u svim oblicima i veličinama. Obično se kombinuju sa slavinom koja je montirana na zid ili visokom slavinom.

 

 

 

Materijal

 

Imajte na umu da je materijal od velike važnosti u trajnosti i jednostavnosti održavanja. Evo liste najzastupljenijih materijala koji se koriste za pravljenje kupatilskih lavaboa.

Porcelan - Porcelanski i vatrogasni sloj slični su po tome jer su keramika na bazi gline. Materijal koji je veoma izdržljiv i najčešći za izradu lavaboa.

Staklo - Staklo se takođe može koristi za izradu lavaboa i postoji mnogo načina na koje se staklene posude mogu obojiti i ukrasiti. Za vaše kupatilo odaberite kaljeno staklo jer je otpornije na pucanje. Talozi vode mogu ostaviti mrlje na staklu ako se nakon upotrebe ne obrišu.

Kamen – Postoji  širok  asortiman kamenih lavaboa, raznih  stilova i oblika. Polirani kamen ima glatku površinu, može pokazati mrlje na vodi, posebno ukoliko je lavabo tamniji. Takođe zapamtite da kameni lavaboi mogu da različito reaguju na razne supstance za čišćenje.  Polirana površina je manje porozna od brušene površine.

Drvo / Bambus - Korito za drvo se obično podmazuje uljem. Potrebno je malo više pažnje,  da bi se izbeglo oštećenje površine sa agresivnim sredstvima za čišćenje .

Beton - Betonski lavaboi se mogu raditi po narudžbi u bilo kojoj boji. Obično su teži od ostalih vrsta lavaboa. Zavisno od njihove veličine i oblika, potrebna im je jača podrška.

Metal - Postoji nekoliko vrsta metala koji se koriste za pravljenje kupatilskih lavaboa. Bakar, mesing i nerđajući čelik su najčešći. Lavaboi od bakra trebalo bi da imaju zavarene šavove (koji nisu lemljeni) jer će lemljenje sa vremenom postati crno.

 

 

 

Želite novu slavinu? Možda će vas zanimati naš prethodni članak na blogu Kako odabrati savršene slavine za kupatilo? Odaberite slavinu za vaš lavabo, koja će biti u skladu sa njim.

ENMON vam nudi velik izbor lavaboa, od savremenih do tradicionalnih. Cilj nam je da izbor i kupovinu lavaboa učinimo što bržim i lakšim. Pogledajte ponudu na našem WEB SHOP-u.